De Driemanspolder, ook voor Stompwijk!

Boek over het ontstaan van de Driemanspolder en de Nieuwe Driemanspolder in Zoetermeer. Met ook interessante informatie over Stompwijk in de vorm van oude teksten en foto’s.

De Nieuwe Driemanspolder is onlangs open gegaan. Een gebied waar het geweldig recreëren is, op de rand van het Groene Hart tussen Zoetermeer en Den Haag. Het is een piekberging geworden om ons te beschermen na zware regenperioden. Het water dat dan over de dijken in de omgeving dreigt te stromen kan daar tijdelijk een plek vinden. Waarschijnlijk eens in de vijf tot tien jaar. Het gebied is onderdeel van een veel grotere polder die zich uitstrekt vanaf de Zoetermeerse Dorpsstraat tot de drie molens van Stompwijk-Wilsveen. 

Duizend jaar geleden lag hier een enorm moeras. Langzaam gingen boeren het gebied ontginnen. Ze groeven sloten om het moerasveen te ontwateren en akkers en weilanden aan te leggen. Veen bestaat voor een heel groot deel uit water, dus als je dat weghaalt dan klinkt het in. Het landschap daalt dan en je kunt het regenwater dat valt moeilijker wegvoeren. Op een gegeven moment kwamen daar watermolentjes voor. Daarnaast begonnen de boeren stukken land weg te graven dat ze lieten drogen tot de brandstof turf. Nu verdween het land in hoog tempo en ontstonden grote plassen. In de welvarende 17de eeuw zocht men echter land voor woningen en landbouw en het oog viel op die plassen. In 1668 kregen vermogende mannen toestemming de plas van de Driemanspolder droog te malen. Zeven jaar later konden ze het land verdelen en boerderijen bouwen.

300 jaar lang konden de boeren ongestoord graan en andere gewassen verbouwen en koeien melken. Toen kwam de bouw van de stad Zoetermeer. Het land verdween vanaf 1966 langzaam onder de nieuwe wijken Driemanspolder en Meerzicht, boerderijen werden ingewisseld voor flats. Het Westerpark groeide op de vruchtbare grond en de Sprinterlijn ging dwars door de polder rijden. En langs de rand verscheen Leidschenveen. Anno 2020 kwam de Piekberging erbij.
Over die hele geschiedenis is een boek verschenen: De Driemanspolder; boeren, baggeren, bouwen en bergen. Het grootformaat boek telt 192 pagina’s met bijna 150 illustraties. De Driemanspolder is verkrijgbaar bij Historisch Genootschap Oud Soetermeer (www.oudsoetermeer.nl) voor € 23. In te zien en ook te kopen in Dorpsstraat 132 als de coronamaatregelen dat toestaan op maandagavond, woensdag- en zaterdagmiddag. Leden krijgen korting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.