Impressies bij het samenzijn van VrouwActief en StOS

Dinsdag 13 november was Stichting Oud Stompwijk te gast bij VrouwActief. Het was de eerste keer dat er een avondvullend programma ingevuld moest worden. Voorzitster Truus Knijnenburg had deze taak op zich genomen en Pedro Ammerlaan was aanwezig om de foto’s in te scannen. Voor het vervoer van de scanner is er door Nico Bolleboom sr. een kist gemaakt waar deze scanner precies in past zodat hij veilig vervoerd kan worden. Nico heeft dit op verzoek van StOS gedaan en omdat hij dit ook nog eens pro-deo gedaan heeft, zijn de bestuursleden van StOS hem super dankbaar voor dit mooie geschenk.

img_7769

Zelf was ik deze avond aanwezig als bestuurslid van VrouwActief, maar toch ook wel met de pet van StOS op, dus het was best spannend hoe een en ander zou gaan. Ik wist al dat Truus een mooie presentatie gemaakt had en ook nog een quiz over Stompwijk voor ons in petto had.

De avond begon met mooie beelden van vroeger en de positie van de vrouwen in die tijd, zij waren toen helaas alleen maar geschikt om kinderen te baren en het enige recht was het aanrecht. Gelukkig waren er een aantal moedige vrouwen die ondanks alle tegenstand als onderwijzeres te werk gingen en werd de school ook toegankelijk voor meisjes. Later kwamen de nonnen lesgeven in het Zusterhuis, het latere Dorpshuis.

Na de pauze werd de quiz gestart met 40 vragen over gebouwen en straten of bruggen in Stompwijk. Bij de vragen kon je uit 2 mogelijkheden kiezen en we moesten bij het rode of het groene vak gaan staan. Er werd stiekem naar elkaar gekeken, een aantal vrouwen is geboren en getogen in Stompwijk en die weten uiteraard meer dan degenen die hier later zijn komen wonen. Zo kon het gebeuren dat bij vraag : wat staat er op de brug in de Krom, de voormalige woning van de familie Warmerdam? Is dat Stompwijker Hoek of is dat Stompwijker Krom? Hier ging het massaal mis, alleen Annie van Rijn bleef standvastig staan op Stompwijker Hoek, dit was het goede antwoord, dus zij heeft een jaar lidmaatschap gewonnen. De rest van de vragen zijn gelukkig wel gesteld.

Het was een boeiende avond waarin we allemaal aan de lippen van Truus img_7743gekluisterd waren. Pedro en Aad hadden het behoorlijk druk met het inscannen van meegenomen foto’s en er zijn op deze avond 6 nieuwe leden geworven. Een geweldig succes dus en de meeste vrouwen willen volgend jaar een vervolg. Misschien kan het dan met een ander standpunt, b.v. hoe ga ik op zoek naar mijn stamboom?

Het was voor de StOS een goede gelegenheid om te kijken of wij op deze manier naar buiten kunnen treden om mensen enthousiast te maken voor het behoud van het verleden van Stompwijk en zijn bewoners. Dat is zeker gelukt en er wordt nu bekeken of er op een middag/avond een presentatie gegeven kan worden die voor iedereen toegankelijk is.

Bij VrouwActief was het een super leuke, leerzame avond in de gezellige entourage van de Bles!

Ria Luiten

[meer foto’s, waaronder enkele gemaakt door Daphne Knijnenburg]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.