Sloten midden in de Vlietlanden

vlietlanden

Hierboven ziet u een kaartje -of eigenlijk een luchtfoto- van de Vlietlanden, nu een populair water recreatiegebied. 55 jaar geleden zocht ik precies daar naar kievitseieren, samen met opa Janson. Achterop zijn fiets, kussentje op de bagagedrager en maar hopen onderweg dat je eieren vond. Dat lukte altijd, dankzij opa.

Als je nu op de fiets langs de Vliet (Rijn Schiekanaal) richting Leiden fietst, zie je eigenlijk vooral bomen, struikgewas en water (ster boven midden van de kaart, de ster links ligt op de Kniplaan, die op rechts ligt op de A4). Fiets je aan de andere kant van het water, langs de A4 zeg maar, dan zie je hetzelfde. Maar degene die wat beter kijkt valt het misschien op dat je aan zowel de noord- als de zuidzijde zo nu en dat over een brug moet met daaronder water. Wie op zo’n brug even stil staat en naar de overkant kijkt, ziet dan dat eigenlijk de sloot aan de overkant doorloopt….

Dat zie je nog beter als je op het water rond vaart en de moeite neemt om zo eens wat rond te kijken. Hoe komt het dat eigenlijk precies tegenover elkaar de Vlietlanden met de omliggende waterwegen is verbonden? In de kaart heb ik die opvallende ‘sloten’ met een groene streep aangegeven. Een andere vraag is waarom juist daar?

Ik vermoed dat diegene die de Vlietlanden hebben aangelegd, gebruik gemaakt hebben van het landschap dat zij zo nodig op de schop moesten nemen. Zuig het zand op, maar bespaar op het aanleggen van de verbindingen met de omliggende wateren. Gebruik de sloten en vaarten die er al zijn en die groot genoeg zijn. En waar komen we dan op uit? Sloten die ooit langs de grenzen van polders als verbindingssloten tussen de waterwegen waaren aangelegd.

In de Vlietlanden liggen diverse (voormalige) polders en juist precies aan de buitengrenzen van een polder liggen de stukjes sloot die je ziet als je nu naar de Vlietlanden kijkt.

vlietlanden2

De Rietpolder dus, het zijn de sloten die ooit langs de Rietpolder lagen die we nu nog terugzien in het landschap van de Vlietlanden.

vlietlanden3Diegenen onder u die ge├»nteresseerd zijn in de manier waarop het tweede plaatje en het plaatje hiernaast is gemaakt kunnen contact opnemen met redactie@oudstompwijk.nl. Natuurlijk kunt u ook reageren door gebruik te maken van ‘Laat een reactie achter’ links van dit bericht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.