Tweede Wereldoorlog in 2020

Binnenkort -in mei- gedenken wij dat het 74 jaar geleden is dat de Tweede Oorlog voor de bewoners in Nederland eindigde. Diezelfde oorlog woedde helaas nog enkele maanden door in het Verre Oosten, maar in augustus 1945 was het ook daar gedaan met het krijgsgeweld. De enorme impact die die oorlog heeft gehad op het collectieve bewustzijn van Nederland hing natuurlijk samen met de feitelijke ervaringen van alle direct betrokkenen. Ook de indirect betrokkenen, zeg maar de eerste generatie van na die oorlog werd geregeld geconfronteerd met die oorlog, namelijk door de verhalen van hun ouders, grootouders en andere oudere familieleden.

Gezien de enorme grote ellende die miljoen mensen ondervonden; honger, marteling, genocide, militaire slachtpartijen op grote schaal, is het niet meer dan normaal dat nog latere generaties toch op zijn minst goed worden geïnformeerd over die Tweede Oorlog. In het onderwijs is er -mag ik aannemen- ieder jaar weer aandacht voor dat stuk inktzwarte geschiedenis. Zo ook in groep 7 in Stompwijk in 2012, getuige de bundeling van verhalen en tekeningen in een dik dossier.

De voorkant van een bundeling van werkstukken en tekeningen van Stompwijkse leerlingen uit groep 7 in 2012.

Volgend jaar is het dus 75 jaar geleden dat de bevrijding een feit was geworden en dat wordt op grote schaal herdacht in Nederland. Voor Nederland organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei tal van festiviteiten. Voor een uitgebreid overzicht kan men terecht op de website https://www.4en5mei.nl/75-jaar-vrijheid. Ongetwijfeld zal ook onze gemeente het nodige organiseren. Stichting Oud Stompwijk wil ook graag proberen een bijdrage te leveren aan ’75 jaar vrijheid’. En daarom wordt gezocht naar directe herinneringen, foto’s en dergelijke maar ook werkstukken als boven aangeduid.

Neemt u alstublieft contact op de Stichting Oud Stompwijk als u meent iets te kunnen bijdragen aan het geplande themanummer van de StOS in september 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.