Doopbewijs en stempel

In 1924 schreef pastoor Floor een doopbewijs uit voor Paul Janson. Katholieke mannen en vrouwen hadden een dergelijk bewijs onder andere nodig als zij het sacrament van het Vormsel ontvingen of gingen trouwen. Een dergelijk bewijs is iets anders dan de geboorteakte die van gemeentewege wordt verstrekt!

In 1924 werd Paul Janson 15 jaar oud, te jong voor het huwelijk en dus veronderstellen wij dat hij het bewijs nodig had om gevormd te kunnen worden. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat hij buiten de parochie moest aantonen dat hij katholiek was gedoopt, bijvoorbeeld om een opleiding te kunnen volgen. De taal van het met de hand geschreven tekst was Latijn. Er staat zoiets als:
Gegroet Lezer!

Op 21 oktober 1909 werd in de Laurentius Kerk te Stompwijk Paulus Janson gedoopt. Zijn ouders zijn Cornelis Janson en Alida van Boheemen. [Opgesteld] in harmonieuze geest (bij goed verstand, vermoed ik, a.j.). C. Floor op 27 november 1924.

Op het bewijs ook een wazige stempel, links hieronder afgebeeld, rechts zoals hetzelfde stempel er uitziet, maar dan nu gemaakt met de huidige stempel.

2 gedachten over “Doopbewijs en stempel”

  1. “In 1924 schreef pastoor Floor een geboortebewijs uit voor Paul Janson. “, dit moet waarschijnlijk ‘doopbewijs’ zijn.
    Mvg, Theo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.