Stompwijk, dat van mijn vader, mijn grootvader, mijn ….

De redactie is druk bezig met het verzamelen van gegevens van namen en adressen van (voormalige?) bewoners in Stompwijk. In de loop der jaren zijn diverse bronnen verschenen met gegevens over Stompwijkers, zoals adres en het uitgeoefende beroep.

Op dit moment worden de gegevens bijeengebracht uit 1931, 1918 en circa 1815. U begrijpt dat een en ander een vrij lastige klus is, omdat de adressen die gevonden worden -deels- niet meer kloppen. Zo bestond de Dr. van Noortstraat nog niet in 1931. De Stompwijksche weg liep van viaduct onder de A4 in Leidschendam tot aan de grens met Zoeterwoude.

Vooral de beroepen zijn erg interessant te zien, wist u dat er in 1931 een kleine tachtig boerenbedrijven waren in Stompwijk? Of dat er rond de dertig mensen waren in de boterhandel, de zogenaamde boterboeren?

Een beetje rommelen met een landkaartje laat zo voor de boerenbedrijven het volgende zien. U moet wel bedenken dat het nog lopende klus is, zo kunt u zien dat de boerenbedrijven in wat we nu de Meer en Geerweg noemen nog niet in het kaartje voorkomen en zo ook aan de Boven- en Ondermeer weg. Maar we zijn er mee bezig!

boerenbedrijf_in1931

Het kaartje is gemaakt met behulp van het programma QGIS en heeft een schaal van 1:32.500. [rechtermuis knop klikken op plaatje en kies dan voor 'openen in nieuwe tabblad' en zie daar in het nieuwe tabje een grotere versie van de kaart, die u eventueel mag downloaden en hergebruiken]

Ieder paars stippeltje staat voor de plek waar ooit -en in een enkel geval nu nog- een boerderij stond. Let op, nogmaals, we zijn er nog niet mee klaar!

Mocht u vragen hebben of iets aan kunnen vullen, Gebruik de mogelijkheid om een bericht achter te laten op Laat een reactie achter, dat u links van het bericht ziet staan. Wilt u liever meer persoonlijk reageren, stuur dan een email naar redactie apestaart oudstompwijk punt nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.