Op de schop

2016-06-04 12.25.19_kleinder

Binnen nu en een paar jaar in de toekomst gaat een flink stuk van historisch Stompwijk teloor. Dit klinkt dramatischer dan het is, maar dat een stuk van Stompwijk, dat er al was in de 14de eeuw, er straks heel anders gaat uitzien, staat vast. Ik heb het hier over de Meer- en Geerweg en juist ook de naastliggende Ringvaart. De vaart gaat flink verbreed en uitgediept worden en dat zal ook gevolgen hebben voor de weg. Dat kwam ook al eens ter sprake bij de opening van de nieuwe Schoolbrug in augustus 2015. Veel informatie over dit lopende project kunt u vinden op http://www.n3mp.nl/.

Het aan te pakken trac├ę in Stompwijk is al terug te vinden op oude landkaarten, maar toen heette de weg de Ommedijkse weg en de Ringvaart heette toen Ommedijkse Watering, want dat water was gewoon een onderdeel van de vaart die nu nog steeds zo heet en een stuk verderop richting Zoeterwoude ligt. Het stuk in Stompwijk kreeg pas een andere aanduiding toen het onderdeel ging uitmaken van de vaart rondom de droog te leggen Zoetermeerse Meerpolder in 1614; rondom en dus ringvaart.

Natuurlijk, het karakter van de weg en de vaart is in de loop der eeuwen veranderd. Bruggen verdwenen, bruggen en bruggetjes werden aangelegd. De weg werd verhard, misschien zelfs hier en daar wel wat verbreed, de beplanting vervangen, bomenrijen geplaatst en ga zo verder. Kortom de tijd deed en doet zijn werk. Maar dat de weg en de vaart er al een eeuw of zes, zeven zo liggen dat staat vast.

Het zou mooi zijn als de toestand zoals die nu is wordt vastgelegd voor het nageslacht voor dat het te laat is. Een reeks foto’s, beide kanten op, van weg en water is al prachtig. Een film vanuit een drone, beide kanten op is een gekoesterde wens. Wie voelt zich zo betrokken dat hij/zij zich hier voor in wil zetten? Interesse? mail naar redactie @ oudstompwijk . nl. Het stuk waar het om gaat is aangegeven tussen de twee rode stippen in de afbeelding hieronder.

ringvaart

Met dank aan Google Earth.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.