Heeft u ook verhalen …..

Het lijkt de StOS goed om niet alleen foto’s te verzamelen en andere papieren dragers, als kaarten en krantenknipsels, maar ook om anecdotes te verzamelen. Met name in de Tweede Wereldoorlog zijn natuurlijk vele anecdotes ontstaan, de een iets dichter bij de werkelijkheid de ander een beetje verder van de waarheid af.

Als voorbeeld geven wij hier een drietal anecdotes uit die oorlog. Ze zijn allemaal terug te vinden in de familiegeschiedenis van Gerard Vurens en Sjaan van Rijn.

  • Onderduikers zaten bij hen onder de vloer. Bij razzia’s onder andere de buren, neef Jac. van Rijn. Een Spanjaard met schilderijen en goud, zijn vaste uitspraak als hij bang was “Ikke poepe inne mijnne broeke”en Van der Valk (later de eigenaar van de Van der Valk restaurants).
  • Een sport was het om kolen te stelen van de Duitsers bij de grasdrogerij van Janus Hilgersom, die door de Duitsers was gevorderd. Op het terrein lag een grote hoeveelheid gaskolen die door twee Duitsers werden bewaakt. De sport was het om als het donker was en deze Duitsers een praatje met elkaar maakten om dat in een jutezak wat kolen te pikken voor de kachel, die dan wel ploften door het gas.

    Sjaak_Vurens1_klein
    Sjaak Vurens, maar hier ietsjes ouder
  • De Duitsers stalen overal fietsen, behalve de transportfiets die de Duitser van broer Sjaak wilde pikken. Hij gaf de fiets niet en het werd vechten, een jongen van elf jaar tegen een Duitser. Kees Boer gaf die Duitser een oude fiets en zo was de transportfiets, een onmisbaar vervoermiddel, gered.

Hebt u ook nog zulke anecdotes (en ze hoeven niet per se uit de Tweede Wereldoorlog te stammen), mail ze dan aan redactie @ oudstompwijk.nl

Eén gedachte over “Heeft u ook verhalen …..”

  1. De film over de 400-jarige Meerpolder is gereed en wordt binnenkort op diverse plaatsen getoond, zoals in het Dorpshuis te Stompwijk. Van de 50 minuten , gemaakt door de Filmwerkgroep Oud Soetermeer, is een trailer gemaakt van negen minuten en op Youtube geplaatst: https://youtu.be/bd9Y3LobH8Y

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.